Lukihäiriö ei ole este lukio-opinnoille

30.4.2019

Voiko lukioon mennä, jos on vaikeuksia lukemisen ja/tai kirjoittamisen kanssa? Kyllä voi! Lukihäiriö ei ole este, jos opiskelija on valmis tekemään oppimisen eteen töitä ja opettelee hyviä opiskelutekniikoita. Lisäksi opiskelijan kannattaa ottaa vastaan apua; tukiopetus ja eritysopetus ovat myös lukiolaisen oikeuksia.

 

Mitä pitää tehdä, jos epäilee lukihäiriötä?

 

Jos opiskelija huomaa, että lukeminen/kirjoittaminen on vaikeaa, hidasta tai vastenmielistä, kannaattaa puhua asiasta opettajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Selvitämme yhdessä erityisopettajan kanssa mistä on oikein kyse ja olisiko hyvä tehdä lisätutkimuksia.

 

Miten lukihäiriön kanssa pärjää lukiossa?

 

Lukihäiriö ei ole este lukio-opinnoille. Lukihäiriö kuitenkin teettää lisätyötä, koska oppiminen voi olla hitaampaa ja työläämpää. Opiskelijan täytyy siis nähdä vaivaa oppimisensa eteen. Jotta jaksaa nähdä vaivaa, pitää olla hyvä asennne. Jos asia on vaikea, se ei tarkoita, että pitää lopettaa.

Opiskelijan kannattaa pyytää ja ottaa vastaan tukiopetusta ja erityisopetusta. Myös psykologin ohjeet kannattaa kuunnella tarkasti. Opiskelutekniikka sekä opiskelun rytmittäminen ja aikataulutus auttavat opiskelijaa oppimisessa.

Lukihäiriöstä kärsivän opiskelijan kannattaa myös hyödyntää monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja materiaaleja. Kaikkea ei tarvitse lukea. Esimerkiksi uusissa sähköisissä oppikirjoissa on usein mahdollisuus kuunnella teksti ja aiheesta voi löytyä loistavia videoita Youtubesta.

Ylioppilaskirjoituksiin opiskelijalle voidaan anoa erityisjärjestelyjä.

 

Apua ja vinkkejä opiskeluun saa opinto-ohjaajalta ja eritysopettajalta.