Lukiosanasto

4.2.2019

Opintojakso ja moduuli

Lukiossa opiskellaan eri oppiaineita moduuleina. Moduulit muodostavat opintojaksoja. Lukiossa on pakollisia, valinnaisia ja koulukohtaisia soveltavia opintojaksoja. Lukiolaisen tulee suorittaa vähintään 150 opintopistettä saadakseen lukion päättötodistuksen. Ne lukiolaiset, jotka ovat aloittaneet lukion täysi-ikäisenä opiskelevat vähintään 88 opintopistettä.

Voit tutustua Sulkavan yrittäjyyslukion opintojaksovalikoimaan TÄÄLLÄ.

 

Jakso

Lukion lukuvuosi jaetaan jaksoihin. Sulkavan yrittäjyyslukiossa on 5 jaksoa. Jokaisen jakson lopussa on arviointipäivät/arviointiviikko.

 

Arviointiviikko

Jokaisen jakson lopussa on arviointipäiviä. Arviointiviikolla käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, esimerkiksi sähköisiä kurssikokeita, projekteja, esseitä ja ryhmätöitä. Erilaisten arviontimenetelmien avulla opiskelija voi osoittaa osaamisensa syvällisemmin.

 

Wilma

Käytämme lukiossamme Wilma-hallinointijärjestelmää. Esimerkiksi lukujärjestykset, opettajien viestit ja tapahtumakalenterit löytyvät sieltä.

 

Ryhmänohjaaja

Yläkoulussa oppilaalla on luokanvalvoja, lukiossa ryhmänohjaaja. Ryhmänohjaaja huolehtii, että lukio sujuu sinulta mahdollisimman hyvin, auttaa sinua haasteissa ja huolehtii, että opintosi etenevät.

 

O-merkintä

Lukion kurssin suoritettua, opiskelija saa rekisteriinsä kurssista arvosanan tai suoritusmerkinnän. Joskus opiskelija on osallistunut kurssiin, mutta ei ole välttämättä osallistunut kokeeseen tai palauttanut kurssin tehtäviä. Tässä tapauksessa opiskelija saa kurssista O-merkinnän (osallistunut). Opiskelija ei ole silloin suorittanut kurssia.

 

K-merkintä

Jos opiskelija päättää keskeyttää kurssin, hän saa rekisteriinsä K-merkinnän (keskeyttänyt).

 

Abiturientti

Abi on lukion viimeisen vuoden opiskelija, ylioppilaskokelas.

 

 

Nahkiaiset

Nahkiaiset ovat leikkimielinen tempaus, jossa juhlistetaan uusia lukiolaisia. Meidän lukiossa nahkiaiset eivät ole ilkeä nolaamistempaus, vaan hyvänmielen hassuttelua. Nahkiaiset pidetään perinteisesti ensimmäisen kuukauden aikana.

 

Penkkarit

Penkkarit (penkinpainajaiset) on lukion abien riehakas juhla. Penkkareita juhlitaan helmikuussa säännöllisen koulunkäynnin päättymisen kunniaksi. Penkkareissa abit pukeutuvat naamiaisasuihin ja heittelevät karkkia koululla ja rekka-auton kyydistä. Penkkareiden jälkeen abit suuntaavat lukulomalle, eli valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin.

 

Wanhojentanssit tai vanhojentanssit

Kun abit ovat lähteneet lukulomalle, lukion toisen vuoden opiskelijoista tulee lukion vanhimpia. Tätä juhlistetaan tanssiaisilla, joihin wanhat pukeutuvat juhlallisesti ja harjoittelevat esitettäväksi salonkitansseja ja 1800- ja 1900-luvun muotitansseja.

 

Preliminääri

Preliminääri on harjoituskoe varsinaisia ylioppilaskirjoituksia varten. Preliminäärissä opiskelija harjoittelee esimerkiksi ajankäyttöä ja vastaustekniikkaa.

 

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset ovat lukion päättövaiheessa pidettävät kokeet. Ylioppilaskirjoitukset läpäisyt henkilö on ylioppilas ja on suorittanut ylioppilastutkinnon.

 

Abitti

Ylioppilaskirjoitukset ovat nykyisin sähköiset. Lukiolainen valmistautuu koko lukion ajan sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin sähköisten kurssikokeiden avulla. Kokeet tehdään Abitti-koejärjestelmässä.

 

Lakkiaiset

Lakkiaiset ovat ylioppilaiden valmistumisjuhla. Lakkiaisia voidaan viettää joulukuussa ja kesäkuussa. Lakkiaisissa lukiolainen saa painaa päähänsä valkolakin ja hänet julistetaan ylioppilaaksi.