Motivaatioprofiili

13.4.2021

Hei, ope…

Mulla ei oo motia….

—–

Kuinkahan monta kertaa opettaja kuulee tuon lausahduksen työuransa aikana? Sama toteamus saattaa lipsahtaa aikuisenkin suusta.

Motivaatiota tutkitaan psykologia nimisen tieteen näkökulmasta monin eri tavoin. Tiesitkö, että Sulkavan yrittäjyyslukio tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua omaan motivaatioprofiiliisi, eli asioihin, mitkä sinua voisivat elämässä kiinnostaa? 

 

Motivaatiotietous perustuu psykologi Steven Reissin kehittämään motivaatioteoriaan, joka muodostuu 16 elämän perustarpeesta. Motivaatioprofiili ei kerro, kuinka motivoitunut tai ei-motivoitunut työhösi, opintoihisi tai elämääsi olet, vaan se antaa aineksia siihen

  • millainen työskentely-ympäristö sinua sytyttää
  • mitkä asiat innostavat tai lannistavat
  • mistä saat voimaa
  • ja mikä on sinulle mukavuus- ja epämukavuusalueella toimimista.

Motivaatiotietoutta voi hyödyntää monella tapaa omassa elämässä ihan jokapäiväisessä arjessa, mutta se antaa aineksia myös työyhteisöjen ja tiimien hyvinvointiin ja tuloksekkaampaan toimintaan. Ennen kaikkea kyseessä on itseymmärryksen työväline, jota kautta avautuu myös ymmärrys kanssakulkijoita kohtaan.

Lukion henkilökunnassa on sertifioituja koulumotivaatiovalmentajia. Jokainen lukiolainen saa oman motivaatioprofiilin. Opiskelija hyödyntää motivaatioprofiiliaan lukio-opintojensa aikana. Hän oppii profiilin avulla ymmärtämään muunmuassa, miksi mielellään opiskelee itsenäisesti, miksi kaipaa aktiviteetteja opiskelupäiväänsä tai miksi haluaa johtaa ryhmätyöskentelyä.

 

Lukiolaisten kommentteja RSMP-motivaatiopuruista

Ihmeellistä, miten niin lyhyen testin jälkeen pystyn tunnistamaan, tästä kaaviosta itseni niin hyvin.

Nyt ymmärrän, miksi saatan toimia tässä asiassa niin eri tavalla kuin vanhempani.

Hehe, todellakin tunnistan itseni tuosta ruoan perustarpeen korkeasta intensiteetistä.